Autarkia Nieuws


Volg ons op
Bookmark and Share
Home   |   Contact  |   Route  |   Agenda  |   Openstelling
Bezoek ook eens onze
Ons Winkeltje  |   Workshops  |   Arrangementen  |   Culinair
Autarkia
Paddenstoelen
Permacultuur tuin
Arrangementen!

U bevindt zich hier:

Autarkia


Onze plannen Gedachtenkronkels Blotevoetenpad Jeugd - Schoolprojecten - Studiemateriaal - Vrijwilligers Foto's Autarkia Nieuws!

  
Autarkia


Autarkia is de naam die ons eigen stukje land aan de Broksteeg in Schaijk heeft gekregen.

Autarkia komt van autarkisch, wat zelfvoorzienend/zelfverzorgend betekent. Dit komt voort uit het streven naar een zo min mogelijke afhankelijkheid van anderen. Het gaat niet alleen over groenten en fruit telen, maar op den duur ook over eigen energie, waterzuivering en bijv. duurzaam bouwen, maar deze aspecten zullen in de loop van de tijd meer vorm moeten krijgen.

Ambachtelijke Biologische Shiitake-kwekerij

De Shiitake is een heerlijke bospaddenstoel, zeker als die vers geplukt is. De smaak is voortreffelijk, de beet is stevig en de geur is betoverend. Een natuurlijk en puur product voor de culinaire liefhebber.

De Shiitake is van oorsprong een bospaddenstoel, die in Japan en China nog steeds in het wild voorkomt. In Europa wordt de Shiitake hoofdzakelijk op substraat geteeld.

Wij hebben gekozen voor het telen op eikenhouten stammen, omdat deze manier de natuur het meest benadert. Dit eikenhout vormt de basis voor de gezonde eigenschappen van de Shiitake, maar vooral ook, voor een paddenstoel met een lekkere volle natuurlijke smaak.

Shiitake bevatten stoffen die het cholesterol kunnen verlagen en de weerstand kunnen verhogen.
Het bevat ook vitamine B, vooral B12, wat hem geschikt maakt als vleesvervanger.
Maar Shiitake zijn vooral erg lekker.

Bij steeds meer restaurants is men zich bewust van de waarde van biologisch gekweekte streekproducten en zodoende vinden zij ook steeds meer de weg naar onze heerlijke paddenstoelen.

Wij willen langs de Shiitake-paddenstoelen niet alleen groente en fruit telen in onze permacultuur-tuin, maar in Autarkia willen wij ook mensen en vooral de jeugd,
bewust maken van wat hun leefomgeving te bieden heeft en willen wij ons op den duur ook richten op eigen energie, waterzuivering en bijv. duurzaam bouwen.


Deze laatste aspecten zullen in de loop van de tijd meer vorm moeten krijgen.

Permacultuur tuin

Heel Autarkia willen wij inrichten als permacultuurtuin, een zogenaamde eetbare tuin.
Permacultuur is samenwerken met de natuur om een betere wereld voor ons allemaal te maken, door samenwerken met de natuur is het de bedoeling om geen belasting voor de natuur te zijn, maar er juist deel van uit te maken. In feite om de voetafdruk, die wij op deze aarde achterlaten, zo klein mogelijk te maken.

Deze tuin zal ons hopelijk een breed pakket aan groenten en fruit brengen en tegelijkertijd door de verscheidenheid aan planten, ten goede komen aan de biodiversiteit, zodat je er lekker doorheen kunt wandelen en er altijd van alles te zien of te eten is, in een sfeer van rust en verdraagzaamheid.

Belééf Autarkia

Om het plaatje compleet te maken willen we de mogelijkheid creëren om onze kwekerij en tuin te bezoeken en te ervaren, te voelen en te proeven.

Het is de bedoeling om volwassenen en kinderen te interesseren voor hun leefomgeving en dat er niet alleen op grote schaal (de overheid of andere “ver van mijn bed” instanties, om het even oneerbiedig te zeggen), maar zeker ook op kleine (eigen) schaal aan gewerkt kan worden.

Door bijvoorbeeld projecten op te zetten met kinderen, om hun eigen tuin te bouwen op school of zo, of hoe er in de kleinste tuin al groente of fruit gekweekt kan worden, zullen ze weer meer binding en tegelijkertijd meer respect voor de natuur krijgen.

Ook voor vele volwassenen kan het bijzonder zijn om weer eens echt contact te hebben met de natuur en deze in alle rust te ervaren. Ook hiervoor broeien nog allerlei plannen en ideeën.

Met een wandeling over een soort van blotevoetenpad, de ervaring om weer eens op blote voeten lekker door modder te lopen, zodat de klei tussen je tenen omhoog krult, of door water, over stenen of over boomstammen, het maakt niet uit, als je maar rechtstreeks contact hebt met de natuur en ondertussen lekker snoepen en genieten van alles wat de natuur ons biedt, weer leren genieten en waarderen van kleine gewone dingen.

Graag tot ziens in Autarkia!
Artisan Decoratieven

Artisan Decoratieven
Ht adres voor decoratieve objecten en creatieve oplossingen op maat!
Al jaren een vertrouwd adres voor: Decoratieven in allerlei soorten en maten Maatwerk en speciale projecten Allerlei werkzaamheden en aanpassingen in en om uw huis Kleine reparaties of aanpassingen aan uw camper of caravan
Goed advies, frisse ideen en bijzondere oplossingen, voor bijvoorbeeld indeling, verbouwing, enzovoort,
vooral in situaties waar een ander zegt "d kan nie"