Autarkia Nieuws


Volg ons op
Bookmark and Share
Home   |   Contact  |   Route  |   Agenda  |   Openstelling
Bezoek ook eens onze
Ons Winkeltje  |   Workshops  |   Arrangementen  |   Culinair
Autarkia
Paddenstoelen
Permacultuur tuin
Arrangementen!

U bevindt zich hier:

Paddenstoelen


Ambachtelijke biologische Shiitake-kwekerij - De Shiitake teelt Recepten Shiitake Verkoop paddenstoelen





  




Shiitake recepten


"Het ziet er heerlijk uit, maar ik weet niet wat ik er mee moet doen"

"Als u een ei kan bakken dan komt het met de paddenstoelen in uw keuken ook wel goed."

Hou het simpel, meestal is even aanbakken al voldoende. Neem goede ingrediënten en ga voor smaak!







Paddenstoelenpasta

Kies een pasta soort die je het lekkerst vind, bak een uitje met wat knoflook. Doe in dezelfde pan: drie soorten paddenstoelen,(reeds schoongemaakt(zonder water)). Kort en heet aanbakken, vuur laag en even laten pruttelen. Beetje room toevoegen en een vers kruidje eroverheen snipperen (Peterselie, koriander of wees bescheiden met dragon).






Gedroogde paddenstoelen als smaakmaker

Gedroogde paddenstoelen zijn ook bijzonder geschikt om sausen mee te maken of een pasta of risotto in te koken, daar de smaak veel geconcentreerder is dan verse paddenstoelen.

Aan rijstgerechten geeft de gedroogde shii-take een heerlijke smaak. De gedroogde shii-take 25 minuten laten wellen, eventueel de taaie steeltjes verwijderen. Snij de gewelde shii-take in reepjes en laat ze meekoken in de rijst. Of voeg ze al ze uitgelekt zijn toe aan de groenten in een wok.






Paddenstoelensoep

Bij het maken van een paddenstoelensoep mag er zeker geen gedroogde paddenstoel ontbreken, ze geven de bouillon van de soep namelijk net dat ene wat de soep tot een groot succes zal maken .

Maak de bouillon met de groente (ui, wortel selderij,prei) even aanbakken en water toevoegen. Doe er wat paddenstoelenbouillon bij, uit het potje of van een blokje. Voeg de gedroogde paddenstoelen direct toe (bij twijfel over de zanderigheid van de gedroogde paddenstoelen eerst even apart wellen, en het welwater langzaam in de soep gieten waardoor het zand in het welwater bakje kan achter blijven).Aan de kook brengen, vuur laag en lekker laten pruttelen tot alle groentes gaar zijn. Bak de verse paddenstoelen aan, peper en zout toevoegen. De bouillon pureren met de staafmixer. Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon of schep in iedere soepkom de gebakken paddenstoelen en schep er de bouillon overheen.






Soep shii-take

(4 personen)

Ingrediënten:
1 liter gevogeltebouillon
65 gram geschaafde amandelen
150 gram shii-take
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
10 gram fijngesneden bieslook
1 à 2 tenen knoflook

Laat de amandelen in een koekenpan met teflonbodem lichtbruin worden. Doe de amandel en het fijngesneden teentje knoflook in de bouillon en laat het 10 minuten zachtjes koken. Voeg de slagroom en de crème fraîche toe en kook de bouillon tot 3/4 van het volume in. Pureer dit mengsel met een staafmixer. Snijd 4 shiitake-paddenstoelen in dunne plakjes en bak deze krokant in olie van 180 graden. Snijd de rest van de paddenstoelen in plakjes en laat ze 5 minuten in de hete soep trekken. Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in voorverwarmde borden en garneer met de krokante paddenstoelen en fijngesneden bieslook.






Shiitake in bierbeslag (v)

(4 personen)

Ingrediënten:
1 pond stevige paddenstoelen
zout, peper
250 gram (1 ¾ kopjes) bloem
1 glas bier
2 eieren
olie om in te bakken

  • Maak de Shiitake schoon, verwijder zo nodig de stelen, en snijd de grotere zwammen in stukjes.
  • Maak een beslag van de bloem, het bier, de eieren, met zout en peper.
  • Doop de paddenstoelen in het beslag en bak ze in de hete olie knapperig en gaar.
  • Maak er eventueel een sausje bij van verse tomaat met basilicum.





Gevulde shii-take

(4 personen)

Ingrediënten:
12 middelgrote shii-take
beetje bloem
300 gram (ontbeend) kippenvlees, fijngesneden
150 gram gepelde, fijngesneden, rauwe garnalen
3 fijngesneden bosuitjes
1 theelepel zeer fijn gesneden gember
2 eetlepels sake (rijstwijn)
1 eetlepel sojasaus
olijfolie
zout en peper naar smaak

Ingrediënten saus:
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
1 eetlepel suiker
1 eetlepel sake (rijstwijn)

  • Verwijder de steeltjes van de shii-take. Bestuif de hoeden van binnen met bloem.
  • Vermeng het kippenvlees, de garnalen, bosui, gember, sake, sojasaus en een snufje zout.
  • Vul elke shii-take met een beetje van dit mengsel.
  • Bak de gevulde paddenstoelen, afgedekt aan beide kanten, 5 minuten in een beetje olijfolie.
  • Neem het deksel van de pan en voeg de ingrediënten van de saus toe. Laat het een beetje inkoken.
  • Per persoon drie paddenstoelen serveren. Besprenkel elk met een beetje saus.





Tonijn met shii-take

(4 personen)

Ingrediënten:
500 gram shii-take
4 stukken tonijn
4 eetlepels olijfolie
50 gram boter
1 teen knoflook fijngesneden
beetje marjoleinblaadjes
beetje rozemarijnnaaldjes
zout en peper naar smaak

  • Snijd de paddenstoelen in stukken van gelijke grootte.
  • Bestrooi de stukken vis met wat zout en peper.
  • Bak ze in de olie aan elke kant 5 minuten. Neem ze uit de pan en houd ze apart.
  • Doe de boter, paddenstoelen en knoflook in de pan en roerbak 10 minuten.
  • Doe er de kruiden en wat zout en peper bij.
  • Leg de vis weer in de pan, voeg 1 eetlepel water toe zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.
  • Warm de vis en de paddenstoelen goed door en eet lekker op.





Rijstevlaai met shii-take

Het deeg kunt u maken van zelfrijzend bakmeel, waarbij u de aanwijzingen op het pak volgt of door zelf brooddeeg te maken (is wel het lekkerste).

Om brooddeeg te maken lost u 3,5 gram gedroogde gist en twee theelepels suiker op in 1/8 liter handwarme melk. Klop 1 ei los, vermeng dit met 200 gram bloem, een snufje zout en vermeng dit met het gistmengsel. Laat het deeg 30 minuten rijzen, rol het uit en doe het in een ingevette taartvorm. Laat het nu nog 20 minuten narijzen.

Ingrediënten voor de vulling:
200 gram shii-take (steel eraf en in plakjes)
100 gram ronde rijst
3/4 liter melk
3 eieren
2 eetlepels rietsuiker of fructose
handje amandelen
mespunt vanillepoeder

  • In een pan met dikke bodem de rijst, melk, paddenstoelen, zout en vanille aan de kook brengen. Vuur laag en ongeveer in 60 minuten de rijst gaar laten worden onder af en toe roeren.
  • Spits de eieren, dooiers loskloppen, voeg de suiker toe en vermeng dit mengsel met de rijstebrij. Sla de eiwitten stijf (in een schone kom!) en schep dit door de rijstebrij.
  • Giet het mengsel in de deegbodem, strooi de amandelen eroverheen en bak de taart in 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden celsius gaar.








Artisan Decoratieven

Artisan Decoratieven
Ht adres voor decoratieve objecten en creatieve oplossingen op maat!
Al jaren een vertrouwd adres voor: Decoratieven in allerlei soorten en maten Maatwerk en speciale projecten Allerlei werkzaamheden en aanpassingen in en om uw huis Kleine reparaties of aanpassingen aan uw camper of caravan
Goed advies, frisse ideen en bijzondere oplossingen, voor bijvoorbeeld indeling, verbouwing, enzovoort,
vooral in situaties waar een ander zegt "d kan nie"