Autarkia Nieuws


Volg ons op
Bookmark and Share
Home   |   Contact  |   Route  |   Agenda  |   Openstelling
Bezoek ook eens onze
Ons Winkeltje  |   Workshops  |   Arrangementen  |   Culinair
Autarkia
Paddenstoelen
Permacultuur tuin
Arrangementen!

U bevindt zich hier:

Permacultuur tuin


Ontwerp Plan van aanpak Ontwikkelingen

  
Permacultuur tuin


Het doel van permacultuur is een samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur, gericht op een lange termijn overleving van beide.
Permacultuur gaat verder dan alleen tuinieren. Als het om tuinieren gaat heeft permacultuur veel overeenkomsten met ecologisch (moes)tuinieren. Beiden gaan bijvoorbeeld uit van de zorg voor de bodem en putten inspiratie uit natuurlijke processen. Permacultuur gaat daarmee echter verder, zoals we zullen zien.

Hoewel je in permacultuur eigenlijk de tuin in relatie tot de rest moet bekijken, gaat deze tekst over de manier waarop de principes van permacultuur toe te passen zijn in de tuin. Een goed ontworpen permacultuur tuin is echter meer, dan wat permacultuur technieken in een hoek van de tuin. Zelfs voor een permacultuur ontwerp van een klein stukje tuin kijken we eerst naar de hele tuin en proberen we alle elementen evenwichtig te plaatsen en te relateren.

Uitgangspunten van permacultuur

Permacultuur gaat uit van de volgende ethische basis:
· Zorg voor de aarde: zodat alle levende wezens kunnen blijven voortbestaan.
· Zorg voor de mens: zodat ze toegang hebben tot de voorzieningen die nodig zijn om te overleven.
· Eerlijk delen: omdat we ervan uitgaan dat de aarde limieten heeft delen we de aanwezige bronnen met andere levende wezens op aarde en gebruiken we niet meer dan we nodig hebben.

Vervolgens maakt permacultuur gebruik van de volgende principes:
· De relatieve lokatie van elementen
· Natuurlijke bodem: minimale grondbewerking, bodembedekking
· Diversiteit
· Ieder element heeft meerdere nuttige eigenschappen
· Efficiënte planning van energiestromen
· Gebruik van biologische middelen
· Hergebruik, repareren en recycleren
· Multidimensionaal ontwerp: Grens-effect, Gelaagdheid, Successie, Stapelen in tijd en ruimte
· Kleine schaal

Permacultuur gebruikt ideeën & tijd in plaats van werk & kapitaal.
Een belangrijk deel van onze tijd zal dan ook besteed dienen te worden aan observeren om de juiste ideeën op te doen. Het werk kunnen we dan over laten aan de natuur. Het onderhoudsarme aspect zal dus in sommige gevallen pas na jaren bereikt worden. Het is echter altijd mogelijk om bijvoorbeeld tijdens de opstartfase delen te versnellen door werk en kapitaal te investeren. Waar het om gaat is dat we een systeem creëren dat op duurzame wijze te verkrijgen en te behouden is.


Als je leert zien hoe de natuur werkt en als je meewerkt en niet tegenwerkt, heb je altijd te eten en te drinken, schone lucht en schoon water, kortom alles wat je nodig hebt. Het gaat er niet om dat we terug moeten in de tijd: je kunt juist met technisch vernuft meehelpen. Met technische kennis en begrip bouw je bijvoorbeeld een zuiveringsvijver. Pompje, tankje, zonnecelletje op je dak en het resultaat is dat je je water zuivert en je leeslampje kunt laten branden.Kijk voor meer info bij:
Artisan Decoratieven

Artisan Decoratieven
Ht adres voor decoratieve objecten en creatieve oplossingen op maat!
Al jaren een vertrouwd adres voor: Decoratieven in allerlei soorten en maten Maatwerk en speciale projecten Allerlei werkzaamheden en aanpassingen in en om uw huis Kleine reparaties of aanpassingen aan uw camper of caravan
Goed advies, frisse ideen en bijzondere oplossingen, voor bijvoorbeeld indeling, verbouwing, enzovoort,
vooral in situaties waar een ander zegt "d kan nie"