Autarkia Nieuws


Volg ons op
Bookmark and Share
Home   |   Contact  |   Route  |   Agenda  |   Openstelling
Bezoek ook eens onze
Ons Winkeltje  |   Workshops  |   Arrangementen  |   Culinair
Autarkia
Paddenstoelen
Permacultuur tuin
Arrangementen!

U bevindt zich hier:

Permacultuur tuin


Ontwerp Plan van aanpak Ontwikkelingen

  
Ontwerp


Het ontwerp voor onze tuin is gericht op voedselvoorziening en het zijn van een plezierige rustgevende omgeving, de functie van waterzuivering zal op den duur in een ander deel van onze tuin opgenomen worden.

Drie hoofdfactoren

De drie hoofdfactoren zon, water en wind zijn heel belangrijk en er wordt gekeken hoe je hier de meeste energie uit kunt halen. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk zon binnen je systeem halen en bijvoorbeeld de wind om bepaalde gedeeltes van je tuin heen leiden.

Functies

In de permacultuur vervult ieder organisme meerdere functies en elke functie wordt door meerdere organismen ondersteund, voorbeelden hiervan zijn windkering, voedselproductie, houtproductie en slakkenbestrijding.

Lagen

Ook wordt het geheel ingericht met lagen.
Denk hierbij aan:
1) Hoge bomen - walnoten, tamme kastanje, hoogstam fruitbomen
2) Lage bomen - laagstam fruitbomen, hazelnoten
3) Klimplanten - druiven, kiwi`s, passievrucht, hop
4) Struiken - rode-, zwarte-, witte- en blauwe bessen, bramen, frambozen, jostabessen, taiberry`s, erwtenstruiken
5) Kruidlaag - meeste groenten, kruiden en bloemen
6) Bodemkruipers - komkommers, pompoenen, courgettes, aardbeien
7) Knolgewassen - aardappelen, radijzen, wortels, uien, knoflook

Een belangrijk verschil van permacultuur met monoculturen is dat je in permacultuur juist zoveel mogelijk lagen bij elkaar probeert te laten groeien, hierdoor vang je per vierkante meter meer zon op en zorg je in totaal voor een grotere opbrengst per vierkante meter. In een permacultuur systeem zul je dus vaak zien dat onder de appelbomen, frambozen of andere fruitstruiken gezet worden. Het licht wat niet wordt opgevangen door de fruitboom kan zo door de volgende laag gebruikt worden. Op de bodem kan klaver geplant worden, die het allerlaatste licht opvangt. Klaver kan mooi de grond op een natuurlijke manier bemesten waar de fruitstruiken en bomen weer voordeel van hebben.

Hier een plaatje met de zeven lagen.

1=Hoge bomen, 2=Lage bomen, 3=Klimplanten, 4=Struiken, 5=Kruidlaag, 6=Bodemkruipers, 7=Knolgewassen

Een ander voordeel van het gebruik van meerdere begroeiingslagen bij elkaar is 7 lagen wortels om voedingsstoffen op te nemen. Hoge bomen hebben veel diepere wortels als bijvoorbeeld gras. Deze bomen halen met hun diepe wortels de voedingstoffen uit deze diepere grondlagen. Dus niet alleen heb je boven de grond 7 verschillende lagen. Ook onder de grond heb je verschillende lagen, waar de planten hun voedingsstoffen uit halen. Hierdoor concurreren de planten minder met elkaar om voedingsstoffen en gebruik je in totaal een veel groter stuk van de hoeveelheid grond die beschikbaar is. Een ander voordeel is, dat als in de winter de bomen hun blad verliezen deze terecht komen op de grond en hier verteerd worden. Zo komen de voedingstoffen het jaar erna ook vrij voor de planten die hun wortels dicht bij het oppervlak hebben. Deze planten zouden op een andere manier nooit gebruik kunnen hebben gemaakt van de voedingstoffen die zo diep in de grond zitten.

Plaats

Er wordt ook gekeken naar de praktische plaats in het systeem.

Zorg ervoor dat de dingen die je het vaakst gebruikt het meest binnen handbereik zijn.
Denk aan de kruiden en groenten. Iets wat je niet iedere keer nodig hebt mag iets verder weg liggen, zodat het niet erg is om er even naar toe te lopen.

Het geheel zal in het begin energie kosten om het in te richten en aan te planten, maar na verloop van tijd zal dit minder gaan worden. Het is ook verstandig om kruiden en groenten uit te zoeken die zich weer uitzaaien of meerderjarig zijn zodat het net als in de natuur geen rechte rijtjes worden maar een mooie mengelmoes.

Een nadeel van dit is dat het oogsten meer tijd zal gaan kosten, wat je nodig hebt, ga je verzamelen en wat je niet nodig hebt laat je staan en geef je terug aan de natuur.
Artisan Decoratieven

Artisan Decoratieven
Ht adres voor decoratieve objecten en creatieve oplossingen op maat!
Al jaren een vertrouwd adres voor: Decoratieven in allerlei soorten en maten Maatwerk en speciale projecten Allerlei werkzaamheden en aanpassingen in en om uw huis Kleine reparaties of aanpassingen aan uw camper of caravan
Goed advies, frisse ideen en bijzondere oplossingen, voor bijvoorbeeld indeling, verbouwing, enzovoort,
vooral in situaties waar een ander zegt "d kan nie"